Onderhoud voor Tegels

VOORWAARDEN IMPREGNEREN/BESCHERMEN:

Let op, voordat u de stap bescherming gaat toepassen: in specie gezette oppervlakken circa 8 tot 12 weken laten drogen, in lijm gezette vloeren circa 4 tot 5 weken laten drogen. De droogtijden zijn richttijden; door weersomstandigheden en/of seizoensinvloeden kunnen deze droogtijden sterk variëren. Tijdens de droogtijd kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels en in de voegen zichtbaar worden. In deze periode reinigt u de vloer droog door veel te stofzuigen en nat met lauw schoon water met een weinig HMK R155. Om tussentijdse vlekken te verwijderen gebruikt u de HMK R155 of de HMK R52. Indien er vloerverwarming is toegepast, dient deze bij de stap reinigen en impregneren absoluut uitgeschakeld te zijn; de vloer moet zo goed als koud zijn. De verbruiksopgaven zijn gemiddelden die per project kunnen variëren. Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren. Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats product uitproberen.

PORCELLANATO EN ONVERGLAASDE TEGELS:

 • Tussen de derde en tiende dag na het voegen, reinigen van de cementsluier met HMK R155 grondreiniger of bij hardnekkige vervuiling HMK R163 of in badkamers HMK R159 circa 1:10 verdund met water.
 • Wanneer de vloer schoon, droog en vetvrij is impregneren/beschermen met HMK S43 porcellanato impregneer.
 • Voor het wekelijkse onderhoud kunt u de HMK P15 porcellanato grondreiniger gebruiken.
 • Periodiek reinigen (circa 1 maal per jaar) met HMK R157 intensieve tegelreiniger.

VERGLAASDE EN GEGLAZUURDE TEGELS EN PLAVUIZEN:

 • Tussen de derde en tiende dag na het voegen, reinigen van de cementsluier met HMK R155 grondreiniger of bij hardnekkige vervuiling HMK R163 of in badkamers HMK R159 circa 1:10 verdund met water.
 • Voor het wekelijkse onderhoud kunt u de HMK P15 porcellanato grondreiniger gebruiken.
 • Periodiek reinigen (circa 1 maal per jaar) met HMK R157 intensieve tegelreiniger.
 • Om het reinigen van ongeglazuurde, gepolijste en ruwe tegels of natuursteen eenvoudiger te maken adviseren wij u voor het voegen de tegels te behandelen met HMK P23 slijtvaste coating.
  NORMEN VOOR KERAMISCHE TEGELS

SLIJTVASTHEID

De slijtvastheid van het oppervlak van geglazuurde tegels, zowel met porcellanato- en kleischerf, wordt gemeten in de PEI-norm. Deze norm gaat van 1 t/m 5, waarbij 5 de hoogste slijtweerstand is. Het gaat om de weerstand tegen slijten en dus niet om de hardheid van de tegel. Voor niet geglazuurde porcellanato vloeren bestaat geen PEI-norm, aangezien bij slijtage hetzelfde oppervlak tevoorschijn komt.

BESTENDIGHEID TEGEN KRASSEN VAN TEGELS

De krasbestendigheid van tegels wordt uitgedrukt in de schaal van Mohs. Deze normen gaan tot 10, waarbij 10 de hoogste hardheid is. Hardheidsnormen worden gehanteerd voor geglazuurde en ongeglazuurde tegels.
De normen zijn geldig voor de gegeven toepassing onder normale omstandigheden. De vloeren dienen door het aanbrengen van matten en roosters bij de ingangen van huizen en gebouwen naar behoren te worden beschermd tegen inlopen van krassend vuil.

ANTISLIPWAARDES

De slipvertragende eigenschappen of stroefheid van een vloer worden uitgedrukt met de letter R. De waardes lopen tot R13, waarbij 13 de hoogste antislipwaarde is. Dit is vooral van toepassing bij openbare ruimtes, waarbij deze R waardes worden gevraagd.

KLEUR- EN TINTVARIATIE

De kleur- en tintvariatie wordt aangegeven door de waarde V. De waarde V gaat van 1 t/m 4.

 • V1 tegels zijn uniform van kleur. Elke tegel is hetzelfde.
 • V2 tegels hebben een lichte schakering onderling.
 • V3 tegels hebben een matige schakering onderling.
 • V4 tegels hebben een sterke schakering onderling.

VORSTBESTENDIG

Tegels zijn vorstbestendig als de opname van water zo gering is, dat daardoor de tegel niet kapot kan vriezen. Let bij het verwerken van het terras wel op de verwerkingsvoorwaarden.

FABRIEKSCONTROLE KEURING TEGELS

Visueel wordt er gecontroleerd op fouten in tegels en wordt de tint van de tegel bepaald. Met laser worden de afmetingen van de tegels bepaald. Ook de afwijkingen voor bol, hol, scheluw en rechtheid van de kanten worden dan bepaald.
Tegels mogen, bepaald in iso 13006 en iso 14411, afwijkingen hebben in o.a. tinten, structuren, hol, bol, scheluw en rechtheid van de kanten. Als deze afwijkingen geconstateerd worden na verwerking van de tegels, is hierop geen reclamatie meer mogelijk.

Naast de ruime keuze van heel Utrecht en omgeving krijg je bij ons een goed advies. Parkeren is gratis en de lekkere koffie en thee ook. Wat kan u bij ons zoal bekijken? Eigenlijk alles van keramisch parket, cement tegels uit portugal de welbekende Castelo tegels. Maar ook hebben wij een ruime keuze in natuursteen. Vergeet ik bijna onze mozaiek ideeën en natuurlijk een ruime keuze in gekke wandtegels en vloertegels. Kom gerust langs, want als wij het niet hebben vergeet het maar!

WILT U EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!