Onderhoud voor Tegels

Voor elke type vloertegel bestaat wel een ander soort voorschrift qua onderhoud. Hieronder een kleine opsomming waar u op moet letten.

Vloertegels en wandtegels schoonmaken

Het schoonmaken van vloertegels en wandtegels is geen leuke klus, maar keramische tegels zijn wel zeer onderhoudsvriendelijk, en één van de makkelijkste producten om schoon te maken. De eerste Tip gebruik nooit teveel schoonmaakmiddel, water is in eerste instantie vaak al voldoende om lichte vervuiling te verwijderen.

Onderhoud tegels

Wanneer uw tegelvloer of tegelwand eenmaal in gebruik is genomen, dient u deze regelmatig te onderhouden om de tegels zo lang mogelijk mooi te houden. We onderscheiden daarbij drie soorten reiniging: plaatselijke, reguliere en grote schoonmaak. Leest u verder voor tips en – aan het eind van deze pagina – aanbevolen reinigingsproducten!

Plaatselijke reiniging tegels

Plaatselijke reiniging vindt plaats als de tegels incidenteel vies worden – als iemand wat gemorst heeft, bijvoorbeeld. Het direct en adequaat verwijderen van de vlek op de tegels voorkomt verspreiding of aanhechten en vermindert het risico op uitglijden. Water is dus vaak al voldoende.

Verwijder plaatselijke vervuiling met geschikte middelen (o.a. doek, papier, spons of dweil) en wrijf goed na met een schone doek of mop en schoon water. Laat het behandelde oppervlak drogen voor het weer in gebruik te nemen.

Regulier onderhoud tegels

Wand- en vloertegels vragen om verschillend onderhoud. Hieronder vindt u voor beide soorten tegels onze adviezen.

Onderhoud wandtegels
Wandtegels kunt u het beste regelmatig afnemen met een lichtvochtige microvezeldoek (‘wonderdoekje’). Lichtvochtige microvezeldoekjes zijn in staat om zonder toevoeging van reinigingsmiddelen de meeste alledaagse vervuilingen te verwijderen. Bij sterkere vervuiling kan een allesreiniger worden gebruikt. De allesreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker in het water wordt opgenomen. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon met water en slechts enkele druppels allesreiniger. Spuit deze oplossing rechtstreeks op de microvezeldoek en reinig hiermee het schoon te maken oppervlak. Eventueel kunt u nadrogen met een droge doek. Vervang de microvezeldoek door een schoon exemplaar als deze is verzadigd met vuil.

Wandtegels in badkamer of douche
Het regelmatig afspoelen en drogen na gebruik van de wandtegels in bad- en doucheruimten voorkomt het ontstaan van kalk- en zeepaanslag. Voor het verwijderen van zeepresten volstaat meestal een allesreiniger in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Voor het verwijderen van kalk of urinesteen kan het beste een zuur reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een kalkverwijderaar, worden gebruikt in de door de fabrikant voorgeschreven verdunning met water. Let daar wel goed mee op: zuurhoudende kalk- of cementsluierverwijderaars kunnen decoratieve elementen als inserto’s of decorstrips van natuursteen of rvs aantasten.

Voor elk reinigingsmiddel geldt dat dit na de reinigingsbeurt volledig dient te worden verwijderd. Het verdient daarom aanbeveling om na het reinigen het oppervlak te spoelen met schoon water en te drogen met een doek of handdoek. Hiermee worden ook de laatste restanten reinigingsmiddel en verontreiniging verwijderd.

Onderhoud vloertegels
Dubbelhard gebakken vloertegels worden gekenmerkt door hun unieke matte uiterlijk. Dit matte uiterlijk kan worden verstoord als vlekken niet adequaat worden verwijderd of door een laagopbouw van resten onderhoudsmiddelen.

Regelmatig stofzuigen of wissen voorkomt een opeenhoping van stof en vuil. Dit stofwissen kan ook gebeuren door middel van een vloerwisser met wisdoek – bijvoorbeeld met een Swiffer. Het gebruik van geïmpregneerde doeken (‘vloerdoekjes’) raden wij af. Deze doeken bevatten olie of paraffine die tijdens het wissen een dun laagje op de tegel achterlaat. Stof en vuil kunnen zich hier gemakkelijk opnieuw aan hechten. Weet u niet zeker wat voor doekjes u moet kopen? Geïmpregneerde doeken zijn vaak te herkennen aan een (hersluitbare) folieverpakking die uitdrogen moet voorkomen.

Regelmatig dient de tegelvloer nat te worden gereinigd om aangehecht vuil op de tegels te verwijderen. Dit gaat gemakkelijk en snel. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste reinigingsmethode en materialen te kiezen. Gebruik een zeer lage dosering (slechts enkele druppels!) reinigingsmiddel. Overdosering van reinigingsmiddelen kan leiden tot residuvorming op het tegeloppervlak.

Reinigingsmiddelen die een glans-, bescherm- of impregneringslaag aanbrengen kunt u beter niet gebruiken. Aangezien het oppervlak van de tegel geen vocht opneemt, blijft deze laag op het oppervlak achter en vormt daarmee een nieuwe bron van vervuiling. Bovendien vermindert een dergelijke laag het matte uiterlijk van het tegeloppervlak en vergroot deze het risico op uitglijden.

Verwijder voor het nat reinigen van de tegels eerst het losse vuil door middel van stofzuigen of stofwissen. Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.

Voeg aan het water een paar druppels(!) schoonmaakazijn of allesreiniger toe. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon en spuit hiermee rechtstreeks op de microvezeldoek of –mop of gebruik een microvezelsysteem met een geïntegreerd bevochtigingssysteem. Bevochtig de mop opnieuw als deze te droog wordt. Wanneer de doek of mop verzadigd is met vuil dient deze te worden vervangen door een schoon exemplaar. Microvezeldoeken of -moppen kunnen na gebruik in de machine worden gewassen zonder wasverzachter.

Grote schoonmaak van tegels

Ook wanneer u regelmatig en op de juiste wijze uw tegelvloer onderhoudt kan er na verloop van langere tijd een waas ontstaan. Kalkdeeltjes en resten reinigingsmiddel in het water blijven achter op de tegels en bouwen na verloop van tijd een residu laag op. Stof en vuil dat door het dagelijks gebruik op de tegelvloer terechtkomt, hecht extra goed aan deze residu laag: vuil trekt immers vuil aan. Een tegelvloer die door het ontstaan van een residu laag vuil en vlekkerig wordt, kan door middel van een intensieve reiniging in zijn oorspronkelijke staat worden teruggebracht.

Grote schoonmaak met natuurzuivere vloeibare zeep
Voor de intensieve reiniging van de plavuizen vloer kan in de meeste gevallen worden volstaan met schrobben met een oplossing van een goede natuurzuivere vloeibare zeep in water. Neem hiervoor een vloeibare zeep zonder toegevoegde glans-, beschermings- of impregnerings middelen, omdat deze middelen achterblijven op de tegelvloer en zo een nieuwe bron van vervuiling vormen.

Schakel de eventueel aanwezige vloerverwarming ruim van tevoren uit en wacht tot de vloer zijn omgevingstemperatuur heeft aangenomen. Verwijder voor het reinigen eerst het losse vuil door middel van stofzuigen of stofwissen. Verdun de vloeibare natuurzeep met water in een verhouding zoals aangegeven op de verpakking van het schoonmaakmiddel en breng dit aan op de vloer.

Borstel nu het reinigingsmiddel in met een schrobbezem en laat dit circa 5 minuten inwerken. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel tussentijds niet opdroogt op de tegelvloer. Neem na de inwerktijd het reinigingsmiddel volledig op van de vloer. Het gebruik van een waterstofzuiger vergemakkelijkt het opnemen van de vloeistof en laat een droge vloer achter. Hiermee wordt ook de hoeveelheid achtergebleven reinigingsmiddel met daarin opgelost vuil tot een minimum beperkt.

Dweil ten slotte de vloer na met een schone (microvezel)mop en enkel schoon water. Hierdoor wordt ook het laatste restant reinigingsmiddel van de vloer opgenomen en droogt de vloer streeploos op.

Grote schoonmaak met zuurhoudende intensieve reiniger
In enkele gevallen zal natuurzuivere vloeibare zeep niet alle verontreiniging kunnen verwijderen en dient een tweede reinigingsstap te worden uitgevoerd met een zuurhoudend reinigingsmiddel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer zich een kalkachtige verontreiniging op de tegelvloer heeft afgezet of wanneer, als gevolg van een onvolledige bouwreiniging, lichte resten van cement of voegmortel op het oppervlak zijn achtergebleven. Het te kiezen product dient een sterk geconcentreerd zuur bestanddeel te bevatten, bijvoorbeeld op basis van fosforzuur.

De werkwijze is dezelfde als hierboven beschreven bij natuurzuivere vloeibare zeep. Houd hierbij de dosering aan zoals door de fabrikant vermeld op de verpakking.

Zorg bij gebruik van sterk zure reinigingsmiddelen voor een goede ventilatie. De vrijkomende dampen van zure reinigingsmiddelen kunnen een corrosieve aanslag van metalen oppervlakken – van bijvoorbeeld kranen, decoratieve strips en scharnieren – tot gevolg hebben. Het verdient daarom aanbeveling om, na het gebruik van sterk zure reinigers, oppervlakken van metaal, aluminium en RVS te reinigen met water.

VOORWAARDEN IMPREGNEREN/BESCHERMEN:

Let op, voordat u de stap bescherming gaat toepassen: in specie gezette oppervlakken circa 8 tot 12 weken laten drogen, in lijm gezette vloeren circa 4 tot 5 weken laten drogen. De droogtijden zijn richttijden; door weersomstandigheden en/of seizoensinvloeden kunnen deze droogtijden sterk variëren. Tijdens de droogtijd kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels en in de voegen zichtbaar worden. In deze periode reinigt u de vloer droog door veel te stofzuigen en nat met lauw schoon water met een weinig HMK R155. Om tussentijdse vlekken te verwijderen gebruikt u de HMK R155 of de HMK R52. Indien er vloerverwarming is toegepast, dient deze bij de stap reinigen en impregneren absoluut uitgeschakeld te zijn; de vloer moet zo goed als koud zijn. De verbruiksopgaven zijn gemiddelden die per project kunnen variëren. Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren. Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats product uitproberen.

PORCELLANATO EN ONVERGLAASDE TEGELS:

 • Tussen de derde en tiende dag na het voegen, reinigen van de cementsluier met HMK R155 grondreiniger of bij hardnekkige vervuiling HMK R163 of in badkamers HMK R159 circa 1:10 verdund met water.
 • Wanneer de vloer schoon, droog en vetvrij is impregneren/beschermen met HMK S43 porcellanato impregneer.
 • Voor het wekelijkse onderhoud kunt u de HMK P15 porcellanato grondreiniger gebruiken.
 • Periodiek reinigen (circa 1 maal per jaar) met HMK R157 intensieve tegelreiniger.

VERGLAASDE EN GEGLAZUURDE TEGELS EN PLAVUIZEN:

 • Tussen de derde en tiende dag na het voegen, reinigen van de cementsluier met HMK R155 grondreiniger of bij hardnekkige vervuiling HMK R163 of in badkamers HMK R159 circa 1:10 verdund met water.
 • Voor het wekelijkse onderhoud kunt u de HMK P15 porcellanato grondreiniger gebruiken.
 • Periodiek reinigen (circa 1 maal per jaar) met HMK R157 intensieve tegelreiniger.
 • Om het reinigen van ongeglazuurde, gepolijste en ruwe tegels of natuursteen eenvoudiger te maken adviseren wij u voor het voegen de tegels te behandelen met HMK P23 slijtvaste coating.
  NORMEN VOOR KERAMISCHE TEGELS

SLIJTVASTHEID

De slijtvastheid van het oppervlak van geglazuurde tegels, zowel met porcellanato- en kleischerf, wordt gemeten in de PEI-norm. Deze norm gaat van 1 t/m 5, waarbij 5 de hoogste slijtweerstand is. Het gaat om de weerstand tegen slijten en dus niet om de hardheid van de tegel. Voor niet geglazuurde porcellanato vloeren bestaat geen PEI-norm, aangezien bij slijtage hetzelfde oppervlak tevoorschijn komt.

BESTENDIGHEID TEGEN KRASSEN VAN TEGELS

De krasbestendigheid van tegels wordt uitgedrukt in de schaal van Mohs. Deze normen gaan tot 10, waarbij 10 de hoogste hardheid is. Hardheidsnormen worden gehanteerd voor geglazuurde en ongeglazuurde tegels.
De normen zijn geldig voor de gegeven toepassing onder normale omstandigheden. De vloeren dienen door het aanbrengen van matten en roosters bij de ingangen van huizen en gebouwen naar behoren te worden beschermd tegen inlopen van krassend vuil.

ANTISLIPWAARDES

De slipvertragende eigenschappen of stroefheid van een vloer worden uitgedrukt met de letter R. De waardes lopen tot R13, waarbij 13 de hoogste antislipwaarde is. Dit is vooral van toepassing bij openbare ruimtes, waarbij deze R waardes worden gevraagd.

KLEUR- EN TINTVARIATIE

De kleur- en tintvariatie wordt aangegeven door de waarde V. De waarde V gaat van 1 t/m 4.

 • V1 tegels zijn uniform van kleur. Elke tegel is hetzelfde.
 • V2 tegels hebben een lichte schakering onderling.
 • V3 tegels hebben een matige schakering onderling.
 • V4 tegels hebben een sterke schakering onderling.

VORSTBESTENDIG

Tegels zijn vorstbestendig als de opname van water zo gering is, dat daardoor de tegel niet kapot kan vriezen. Let bij het verwerken van het terras wel op de verwerkingsvoorwaarden.

FABRIEKSCONTROLE KEURING TEGELS

Visueel wordt er gecontroleerd op fouten in tegels en wordt de tint van de tegel bepaald. Met laser worden de afmetingen van de tegels bepaald. Ook de afwijkingen voor bol, hol, scheluw en rechtheid van de kanten worden dan bepaald.
Tegels mogen, bepaald in iso 13006 en iso 14411, afwijkingen hebben in o.a. tinten, structuren, hol, bol, scheluw en rechtheid van de kanten. Als deze afwijkingen geconstateerd worden na verwerking van de tegels, is hierop geen reclamatie meer mogelijk.

WILT U EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!