Succesvol laminaat aanleggen

Wil je graag weten hoe je een laminaatvloer op de juiste manier kunt leggen? Lees dan verder voor nuttige instructies! Let op: de onderstaande stappen zijn algemeen van toepassing en dienen gevolgd te worden voor elke laminaatvloer. Voor specifieke instructies raadpleeg je de verpakking van jouw laminaatvloer, waar de leginstructies te vinden zijn.

ee04f6f4 3484 402e 89e7 1c155c89f490

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je de vloer gaat leggen, is het belangrijk om de vloer minstens 48 uur te laten acclimatiseren. Laat de pakken laminaat in de gesloten verpakking in de ruimte rusten waar de vloer gelegd zal worden. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur minimaal 18 graden Celsius is. Stapel de pakken kruislings op elkaar met enkele centimeters ruimte tussen de pakken, zonder ze tegen een wand te plaatsen. Dit zorgt voor voldoende luchtcirculatie.

Als het laminaat breder is dan 19 cm, langer dan 139 cm of dikker dan 8 mm, laat het dan minimaal 72 uur acclimatiseren. Voor extra breed laminaat (39 cm) is minstens 1 week acclimatiseren vereist, op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Zorg ervoor dat de basisvloer vlak is. Het hoogteverschil van de vloer mag niet meer dan 3 mm per strekkende meter zijn. Verwijder oneffenheden groter dan 2 mm in het vloeroppervlak. De basisvloer moet schoon en droog zijn. Als de vloer niet volledig droog is of als er vloerverwarming/koeling aanwezig is, moet er een dampdicht vochtscherm onder de ondervloer worden aangebracht.

Het dampdichte vochtscherm moet altijd worden aangebracht in de volgende situaties: bij nieuwbouw of verbouwing, bij vloerverwarming of vloerkoeling, als er geen ventilerende kruipruimte onder de vloer aanwezig is, en als de ondervloer geen volledig dampdicht scherm bevat (veel combi ondervloeren hebben een damp werend vochtscherm, maar dat is niet volledig dampdicht).

Als je een ondervloer van foam of rubber (rolmateriaal) gebruikt, mag deze niet dikker zijn dan 3 mm en mag deze niet veerkrachtig zijn. Bij gebruik van softboardplaten als ondervloer is dit niet relevant, omdat ze stabiel zijn. Controleer het laminaat op gebreken (beschadigingen, kleur- of glansverschillen) voordat je begint met leggen. Panelen met gebreken mogen niet gebruikt worden en vallen doorgaans onder de fabrieksgarantie.

Stap 2: Het leggen van de vloer

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de vloer en de wanden, evenals andere vaste objecten in de ruimte, zoals verwarmingsbuizen en drempels. Houd minimaal 10 mm afstand.

Voor grotere oppervlaktes moet er per 10 strekkende meter (of bij maximaal 40 m2) een overgangsprofiel geplaatst worden. Plaats ook een overgangsprofiel tussen verschillende ruimtes, met een ruimte van 8 à 10 mm. Deze uitzetvoegen zijn nodig om de werking van de vloer op te vangen.

Om eventuele kleurverschillen te minimaliseren, is het raadzaam om planken uit verschillende pakken laminaat door elkaar te gebruiken.

Stap 3: Afwerking

Voor een gedetailleerde afwerking van je laminaatvloer kun je plakplinten en/of hoge plinten gebruiken. Plakplinten moeten uitsluitend bevestigd worden met het dubbelzijdige tape dat aan de achterzijde van de plint is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de vloer voldoende kan werken. Als de plakplinten gelijmd, gekit, gespijkerd of geniet worden, kan dit schade aan de vloer veroorzaken.

Raadpleeg voor gedetailleerde informatie over het leggen van jouw specifieke laminaatvloer altijd de instructies op de verpakking. Voor specifieke vragen over het leggen van laminaatvloeren uit onze collectie, kun je contact met ons opnemen via het contactformulier of even bellen, Contactpagina.

We heten u van harte welkom in onze showroom om u daar van advies op maat te kunnen voorzien! Als u bij ons niet slaagt, slaagt u nergens. De keuze is reuze en we zetten graag een kopje koffie voor u. Tot snel!

Route naar de showroom/koffie :